Lussekatter-Rezept
In Schweden ist morgen das Luciafest! Im Schwedisch-Kurs haben wir heute für das traditionelle Gebäck, Lussekatter, ein Rezept bekommen. Und damit sich alle morgen ein bisschen schwedisch fühlen können und für Annika, die wie ich weiß gerne backt, (außerdem sollen die super zu glögg schmecken), blogge ich das Rezept hier mal.
Lussekatter
Du behöver: 50 g jäst, ca 1,5 l mjöl, 150-175 g smör eller magarinet, 1 g saffran 5 dl mjölk, 1,5 dl socker, 1/2 tsk salt, 1 ägg, russin
Dela jästen i bitar i en skål. Smält smöret eller margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm smöret och mjölken till 37°C. Rö sedan ut jästen i spadet. Tillsätt saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta sedan ihop degen. Låt degen jäsa under en handduk 30-45 minuter. Knåda sedan degen tills den är blank och smidig. Forma lussekatter. Smörj en plåt och lägg lussekatterna på den för att jäsa i 30 minuter. Sätt sedan i russin som prydnad. Vispa till sist upp ett ägg och pensla lussekatterna. Grädda lussekatterna mit i ugnen på 250 grader. Lycka till!
0 Comments:
Kommentar veröffentlichen
<< Home